Kaczka po pekińsku

20:30 Unknown 1 Comments


Pierwszy raz zjedzona u nas, na kampusie, miasto: Changsha. 

Kaczka po pekińsku jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań z Państwa Środka. Nic dziwnego, jest prze-pysz-na. Polecamy!


Zestaw składa się z kilku elementów:
> Kawałki kaczki – mięso i bardzo, bardzo tłusta, lekko słodkawa (bo wcześniej pokryta glazurą z       syropu maltozowego), chrupiąca skórka
> Torba z resztą kaczki, w przyprawach, do obgryzania (w tym głowa. Z dziobem…)
> Placki, małe, cienkie, niemalże przezroczyste
> Ciemny sos Tian Mian Jang
> Wąskie paseczki cebuli dymki (choć my zawsze myśleliśmy, ze to por, wciąż mam wątpliwości :D)
> Opcjonalnie wąskie paseczki ogórka

Instrukcja obsługi kaczki: 
 1. Nakładamy rękawiczki plastikowe, bo cali się upaćkamy
 2. Z trudem bierzemy jednego placka (są tak cienkie, że czasem jest to nielada wyzwanie)
 3. Smarujemy placek cienką lub grubszą warstwą sosu sojowego
 4. Ładujemy kaczkę, pora i ogórka w placka, nieudolnie (lub udolnie, jak kto woli) go zwijając
 5. Wcinamy
 6. Dopychamy się pełnymi przypraw kawałkami kaczki, obgryzanymi do cna!
 7. Nie możemy się doczekać następnego razu! 

ps
Po wizycie w Pekinie, kiedy mieliśmy szansę spróbować prawdziwie pekińskiej kaczki po pekińsku, i tak uznaliśmy, że NASZA jest lepsza. Zostaliśmy lokalnymi patriotami!

mj

1 komentarz :