Kaczka po pekińsku
Pierwszy raz zjedzona u nas, na kampusie, miasto: Changsha.
Kaczka po pekińsku jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych
dań z Państwa Środka. Nic dziwnego, jest prze-pysz-na. Polecamy!
Zestaw składa się z kilku elementów:
> Kawałki kaczki – mięso i bardzo, bardzo tłusta,
lekko słodkawa (bo wcześniej pokryta glazurą z syropu maltozowego), chrupiąca
skórka
> Torba z resztą kaczki, w przyprawach, do obgryzania (w tym głowa. Z dziobem…)
> Placki, małe, cienkie, niemalże przezroczyste
> Ciemny sos Tian Mian Jang
> Wąskie paseczki cebuli dymki (choć my zawsze myśleliśmy, ze to por, wciąż mam wątpliwości :D)
> Opcjonalnie wąskie paseczki ogórka
> Torba z resztą kaczki, w przyprawach, do obgryzania (w tym głowa. Z dziobem…)
> Placki, małe, cienkie, niemalże przezroczyste
> Ciemny sos Tian Mian Jang
> Wąskie paseczki cebuli dymki (choć my zawsze myśleliśmy, ze to por, wciąż mam wątpliwości :D)
> Opcjonalnie wąskie paseczki ogórka
Instrukcja obsługi kaczki:
1. Nakładamy rękawiczki plastikowe, bo cali się
upaćkamy
2. Z trudem bierzemy jednego placka (są tak cienkie, że czasem jest to nielada wyzwanie)
3. Smarujemy placek cienką lub grubszą warstwą sosu sojowego
4. Ładujemy kaczkę, pora i ogórka w placka, nieudolnie (lub udolnie, jak kto woli) go zwijając
5. Wcinamy
6. Dopychamy się pełnymi przypraw kawałkami kaczki, obgryzanymi do cna!
7. Nie możemy się doczekać następnego razu!
2. Z trudem bierzemy jednego placka (są tak cienkie, że czasem jest to nielada wyzwanie)
3. Smarujemy placek cienką lub grubszą warstwą sosu sojowego
4. Ładujemy kaczkę, pora i ogórka w placka, nieudolnie (lub udolnie, jak kto woli) go zwijając
5. Wcinamy
6. Dopychamy się pełnymi przypraw kawałkami kaczki, obgryzanymi do cna!
7. Nie możemy się doczekać następnego razu!
ps
Po wizycie w Pekinie, kiedy mieliśmy szansę spróbować
prawdziwie pekińskiej kaczki po pekińsku, i tak uznaliśmy, że NASZA jest
lepsza. Zostaliśmy lokalnymi patriotami!
mj
te gastro wpsiy, bez możliwości spróbowania to jest TORTURA
OdpowiedzUsuń